Vakantiewoningen - Welness - Gastenkamers
Hotels - Zwembad - Jacuzzi
Uw vakantie begint hier !

BELGIE
Vakantiehuizen
met privé sauna

Vlaanderen
Belgische kust
Ardennen

FRANKRIJK
Vakantiehuizen met zwembad of welness

Zoek op kaart
Aquitaine
Auvergne
Bourgogne
Bretagne
Languedoc-Roussillon
Limousin
Midi-Pyrénées
Normandië
Provence - Côte d'Azur
Rhône-Alpes

Sitemap
Links

e-mailVakantiehuizen | Hotel | Annulatie Verzekering | Vliegtickets | Autohuur | Provence

Welkom op de website over onze sfeervolle en charmante gîtes in het zuiden van de Bourgogne

Cloudeau is een gezellig en idyllisch buurtschap in de buurt van het dorpje Ozolles, zo'n 45 kilometer ten westen van Mâcon, aan de rand van het bos.

Het is een prima vertrekpunt voor ontspannende of uitdagende wandel- of fietstochten met unieke plekjes. En natuurlijk biedt de Bourgogne nog veel meer. Op deze site besteden wij daar uitgebreid aandacht aan.

Het complex 'Atelier Lulu Pied' bestaat uit 3 huisjes, het atelier en de bijkeuken met extra douche en toilet. In een van de huisjes wonen we zelf. De andere 2 vakantiehuisjes of gîtes, Soleil en Lune, en ook het atelier verhuren wij aan vakantiegangers die de rust en rijkdom van de Bourgogne zoeken.

De vakantiehuisjes met een authentieke Franse landelijke stijl bieden een schitterend uitzicht en veel privacy. De grote tuin maakt het vakantieplekje tot een unieke locatie. Aan de rand van de tuin lopen de paarden (en een ezel) en grazen de Charollais koeien in de wei. De pagina's over de gîtes hebben we uiteraard verrijkt met foto's en eenvoudige filmpjes , zodat u een indruk kunt krijgen van uw vakantiebestemming.

Ervaar rust en rijkdom in de Bourgogne.

Dit is het centrale thema voor een vakantie bij ons in Cloudeau in de Charollais/Brionnais ('Terre d'abondance' in het zuiden van de Bourgogne). De Charollais is een relatief onbekende, en dus rustige, streek. Het is een gebied waar het echte Franse landleven nog volop aanwezig is. Vrijwel al onze gasten waren bijzonder aangenaam verrast over de mooie en lieflijke omgeving waarin je je in een andere tijd waant, weg van drukte en gejaagdheid.

Cloudeau is de ideale plek voor de natuur- en rustliefhebber, de wandelaar en de fietser. Daarnaast zal de cultuurliefhebber in deze streek zijn weg kunnen vinden. Naast de Romaanse kerken en gebouwen is het land bezaaid met gezellige dorpjes en prachtige kastelen. En voor de wijnliefhebber schieten woorden eigenlijk tekort, met schitterende wijnen uit bijvoorbeeld de Mâconnais en de cru's uit de Beaujolais.

En, niet onbelangrijk, over het algemeen is het weer aantrekkelijker dan in Nederland en België, en dan vooral in het voor- en najaar (zie de verwachtingen onderaan deze pagina).

Dit alles vormt een unieke combinatie voor een onvergetelijke vakantie.

De gîtes, het atelier en mini-camping

 We hebben de beschikking over 2 gîtes, Soleil en Lune, die beide practisch en sfeervol zijn ingericht. Het atelier is ook te huur voor gasten die de Bourgogne willen ontdekken en het echte Franse (landelijke) leven in zich op willen nemen.

Daarnaast kan er in de zomer zeer beperkt worden gekampeerd. Een beschrijving van de huisjes, het atelier en de mini-mini camping vindt u op de pagina uit het menu hiernaast.

 

De gîtes en het atelier 'Lulu Pied'

Soleil

De gîte heeft een prachtig uitzicht op de tuin, heuvels, weilanden en bos! De meeste gasten typeren dit landschap als lieflijk en geborgen.

De authentieke Franse sfeer binnen en buiten de gîte zorgen ervoor dat u snel opgaat in het Bourgondische leven.

Op de begane grond van de gîte heeft u de beschikking over een ruim sfeervol woongedeelte met keukenhoek, een mooie oude authentieke openhaard en een indrukwekkend balkenplafond. Op de eerste etage vindt u een ruime slaapkamer met een tweepersoonsbed en badkamer met wc, wastafel en douche. Naast de slaapkamer is er een vide waar extra slaapruimte beschikbaar is. De gîte biedt slaapgelegenheid aan 2 tot 4 personen.

In dit huisje staat een kleine televisie voor het afspelen van films, DVD speler en radio-CD-speler tot uw beschikking. In het huisje is elektrische verwarming en een kleine houtkachel beschikbaar. Natuurlijk kunt u ook de grote haard (een oude broodoven) gebruiken. Voor bezitters van een laptop is wifi beschikbaar!

Het huisje heeft een gezellig terras. Tuinmeubilair is uiteraard aanwezig, en er is een barbecue beschikbaar.

Het atelier 'Lulu Pied' is een gezellige ruimte naast de gîte van ongeveer 5 bij 5 meter. Deze ruimte kan gebruikt worden voor allerlei activiteiten (mits de ruimte niet is verhuurd). Er zijn spelletjes, een televisie voor DVD films en een computer aanwezig (zonder internet, maar wifi is wel beschikbaar voor de laptop gebruikers). Tevens kunt u hier de nodige toeristische informatie vinden.

In de bijkeuken (of buanderie), een aparte ruimte, staat een wasmachine en droger tot uw beschikking. Deze kunt u in overleg tegen een kleine vergoeding gebruiken. In het keukengedeelte van de buanderie staat allerhande keukenapparatuur tot uw beschikking.

De gîtes en het atelier 'Lulu Pied'

Lune

Vanaf het lommerrijke terras heeft u een uniek uitzicht over de vallei van Cloudeau. Tevens kijkt u uit op het bos waar onze gasten regelmatig reeën en ander wild hebben gezien. Het is een plekje met veel privacy waar u helemaal op kunt gaan in de natuur en het echte Bourgondische leven

De gîte Lune heeft een open woongedeelte met een gezellig houtkacheltje. Het keukenblok bevindt zich tegen de achterwand van deze ruimte.

Op de eerste etage staat op de vide een eenpersoonsbed. Op de ruime slaapkamer staat een tweepersoonsbed.

Er is een badkamer met douche, wastafel en wc. In het huisje is elektrische verwarming en een houtkachel beschikbaar. De gîte biedt slaapgelegenheid aan 2 tot 4 personen. In het huisje staat een radio-CD-speler en een DVD speler tot uw beschikking.

De gîte heeft een gezellig terras. Tuinmeubilair is uiteraard aanwezig. Een barbecue staat tot uw beschikking.

Het atelier 'Lulu Pied' is een gezellige ruimte naast de gîte van ongeveer 5 bij 5 meter. Deze ruimte kan gebruikt worden voor allerlei activiteiten (mits de ruimte niet is verhuurd). Er zijn spelletjes, een televisie voor DVD films en een computer aanwezig (zonder internet, maar wifi is wel beschikbaar voor de laptop gebruikers). Tevens kunt u hier de nodige toeristische informatie vinden.

 In de bijkeuken (of buanderie), een aparte ruimte, staat een wasmachine en droger tot uw beschikking. Deze kunt u in overleg met de verhuurder tegen een kleine vergoeding gebruiken. In het keukengedeelte van de buanderie staat allerhande keukenapparatuur tot uw beschikking.

Ontspanning in Bourgogne, Saône en Loire

'De rust en rijkdom van de Bourgogne zijn de garantie voor een inspirerende vakantie.'

De regio Zuid Bourgogne heeft een mooie slogan: ‘La vraie vie est ici’. Het land van ontspanning, kunst en het goede leven. Cloudeau is de ideale plek om dit alles te beleven, temeer omdat ons plekje vlak bij de Beaujolaisstreek ligt.

Cloudeau, in een gebied dat toeristisch nog ontdekt kan worden, ligt in het land van de witte koeien, het Charollaisras, grazige weiden, smalle kanalen, authentieke, sfeervolle dorpjes en glooiende heuvels met prachtige vergezichten.

We kunnen u verzekeren dat er voor iedereen een ruim aantal ontspanningsmogelijkheden in de omgeving bestaat. Eigenlijk te veel om op deze site weer te geven, maar we doen toch een poging. Hieronder volgt een opsomming en in het menu links op de pagina hebben we een aantal ingangen voor nadere informatie opgenomen.

Natuurlijk hebben wij in ons atelier ook een grote stapel met folders van alle mogelijkheden die de omgeving van Cloudeau biedt.

Ozolles

De directe omgeving

De omgeving van Cloudeau, vlakbij Ozolles , kenmerkt zich door een groen, deels bebost landschap met gezellige boerendorpjes en kastelen. De gîtes liggen aan de rand van het bos en het is daarom een prima vertrekpunt voor schitterende wandel- en fietstochten.

 

De omgeving iets verder weg

Kleinere plaatsen in de omgeving zoals Charolles , La Clayette (met een schitterend kasteel) en Matour zijn zeker de moeite waard. Leuke terrasjes, winkelstraatjes, plaatselijke markten, brocantes, zwembaden, nachtwandelingen met fakkels en bevolking in traditionele kleding etc. maken dat u zich hier goed kunt bezig houden.

De steden Cluny , Paray-le-Monial , Digoin , Autun en Taizé zijn om meerdere redenen het bezoeken waard. Daarnaast zijn er de grotere steden Mâcon en Lyon. In deze laatste stad staat de beroemde Saint-Jean kathedraal en het antieke theater van Lugdunum. Het oude centrum is ook zeker een bezoek waard.

 

Roanne

U zou zelfs kunnen overwegen om een stad te bezoeken zoals Charlieu , met een mooie abdij of Roanne aan de Loire (departement Loire), met een erg mooie stadswandeling en kasteel. Roanne is ruim een uur rijden door een schitterend mooie omgeving, weer wezenlijk anders dan de Bourgogne.

De kinderen

Voor de kinderen is er ook voldoende ontspanning te vinden in de omgeving zoals het Parc des Combes, kasteel Abbaye de la Ferté of Acrobath.

Meer Informatie

In de huisjes is ook uitgebreide informatie aanwezig over de activiteiten in de omgeving. Natuurlijk staan wij volledig tot uw beschikking om u te helpen bij de soms moeilijke keuzes.

Wat is het toch mooi om op één dag reizen van Nederland zoveel mogelijkheden aan te treffen.

Wandelen in Zuid-Bourgogne, Saône en Loire

In de directe omgeving van Cloudeau zijn er ongekende mogelijkheden voor de wandelaar. Wij hebben een serie wandelingen voor u beschreven (zie menu hiernaast). Wij zijn geen echte wandelaars, maar door de schoonheid van de omgeving trekken we er toch regelmatig op uit. In Dompierre, Matour (ook wel "Klein Zwitserland" genoemd), Beaubery en andere plaatsten in de buurt zijn korte en lange wandelingen uitgezet. Op Mont Botey in Beaubery en de 'butte de Suin' heeft u werkelijk ongelofelijk mooie vergezichten.

Fietsen in Zuid-Bourgogne, Saône en Loire

Fietsen (of mountainbiken) in de Saône en Loire is echt genieten. Er zijn redelijk vlakke routes te vinden, zoals de route langs het Canal du Centre. Via Paray-le-Monial, waar u fietsen kunt huren, kunt u richting Digion fieten via het jaagpad van het Canal latéral de la Loire. De 'Voie Verte', die daarvandaan doorloopt via het kuuroord Bourbon-Lancy in de richting van Decize, is nu klaar tot het dorpje Cronat.

U kunt ook de andere kant op fietsen richting Santenay. Het Canal du Centre verbindt de rivieren de Saône en de Loire. Langs deze rivieren kunt u dus heerlijk ontspannen fietsen.

Zoals u op het kaartje kunt zien kunt u ook bij Cluny of Mâcon (eigenlijk bij Charnay-lès-Mâcon) opstappen richting Chalon sur Saône. U kunt in beide plaatsen fietsen huren. De route is zeventig kilometer lang over een voormalige spoorwegbedding. Langs de bewegwijzerde route, met alternatieve routes, staan regelmatig overzichtskaarten. Het fietspad op de spoorwegbedding loopt na enkele kilometers dwars door het wijngebied van Prissé.

Over wijn gesproken u kunt ook in de Beaujolaisstreek gaan fietsen. "Les Côteaux du Beaujolais" is sterk glooiende streek, dus hiervoor moet u echt wel getraind zijn.
 

Ook voor de meer getrainde fietser biedt de directe omgeving van Cloudeau vele uitdagingen, bijvoorbeeld naar La Clayette, en echte kuitenbijters. Of gaat u toch liever boule spelen op de baan in Ozolles?

De 'Guide de la Voie Verte' geeft een volledig overzicht van alle fietsmogelijkheden en is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV's. Op www.fietsen-in-bourgondie.com kunt u al een voorproefje nemen. 

Voor de liefhebbers van mountainbiking zijn er in de omgeving van Cloudeau een scala van mogelijkheden. Op 100 meter van ons huis kunt u het bos al met uw bike induiken.

Wij kunnen u altijd behulpzaam zijn bij het uitstippelen van een route en het zoeken naar de verhuur van fietsen.

Activiteiten rond Cloudeau 

 

In onze gîtes hebben we uitgebreide toeristische documentatie voor u beschikbaar. Uiteraard geven wij u ook graag tips voor een optimale en boeiende vakantie. Hieronder geven wij alvast een indruk van de mogelijkheden in de directe omgeving van Cloudeau:

 

 

 

De basiliek van Paray-le-Monial

 

   Bois-st-Marie

 

Verder kunt in in Charolles naar het Musée du Prieuré. In dit museum kunt u onder andere het bekende aardewerk uit de streek bewonderen, schilderijen van Jean Laronze en beeldhouwkunst van René Davoine.

 Charolles

  La Clayette met zijn kasteel (waar in het hoogseizoen regelmatig allerlei spectaculaire activiteiten plaatsvinden - zie een fotoimpressie ) en chocolatier Bernard Dufoux is zeker een bezoek waard.

Er worden ook regelmatig workshops chocolade maken georganiseerd. Château de Drée en château de Digoine zijn ook in de buurt. U kunt natuurlijk ook eens naar het wolmuseum (met een schapenboerderij) gaan.

 

 

La Clayette

 

Drée

  In Matour bevindt zich het ''Maison des Patrimoines'' .

  Erg leuk, en leerzaam voor kinderen, is ook het ObservaLoire in Digoin. Je kunt hier alles leren over de Loire en de scheepvaart over de vele kanalen in de Bourgogne.

  'La maison des vieux métiers' in Châtenay, 'reflet ...Brionnais' of Musée Charolais du Machinisme Agricole in Neuvy Grandchamp zijn musea die u een mooi beeld geven van de historie en activiteiten in de regio.

 In Chauffailes  bevinden zich een kasteel, een automuseum met klassiekers, en een weverijmuseum 

Voor alle volledigheid volgen hieronder nog een paar nuttige links van toeristische bureaus:

http://www.bourgogne-du-sud.com/ of

http://www.bourgondie-toerisme.com/page.php?lg=nl

http://www.vite-en-bourgogne.com/

http://www.bourgogne.visite.org/FR/cartes-locations-bourgogne-saone-et-loire-_71

http://www.Charolles.fr 

Actief zijn in Zuid-Bourgogne,

Saône en Loire

In de omgeving van Cloudeau (binnen een straal van maximaal 1 uur rijden) kunt u onder meer de onderstaande mogelijkheden vinden. Natuurlijk helpen wij u graag verder uw keuze te maken. 

 

 

  Kanoën op de Loire bij Marcigny of Digoin. In Digoin kunt u ook (letterlijk) een boottochtje over de Loire maken. Hieronder staat de folder van het bedrijf waar wij altijd naar toe gaan.

En het is elke keer weer een geweldige tocht ........................

  Zwemmen is bij ons in de buurt geen probleem. In La Clayette, Charolles, Matour en Dompierre-les-Ormes zijn erg leuke zwembaden te vinden. Op een half uurtje van Cloudeau ligt het meer 'Le Rousset'. Het is een erg leuk en rustig meertje waar ook gezwommen kan worden. Bij St-Point is ook een leuk meertje te vinden.

 Er is zo veel mogelijk hier in de omgeving:

Natuurlijk helpen wij u graag verder wanneer u 1 van deze activiteiten wilt ontplooien.

Culturele activiteiten in Zuid-Bourgogne,

Saône en Loire

 

In de omgeving van Cloudeau (binnen een straal van maximaal 1 uur rijden) zijn er zeer veel mogelijkheden voor cultuurliefhebbers.

U kunt er onder meer de onderstaande mogelijkheden vinden. Natuurlijk helpen wij u graag verder uw keuze te maken. 

 

             

 

 

  

     In dit plaatje passen bezoekjes aan de grotten van Blanot, Azé en 'la roche de Solutré'.

 De Kelten bewoonden het land van oorsprong. Vercingetorix verenigde de Gallische stammen en vochten tegen César. Tijdens de Romeinse bezetting kwamen steden zoals Autun op. Er zijn talloze invloeden van deze Romeinse bezetting terug te vinden (en niet alleen in stripverhalen). Na de val van het Romeinse rijk kwamen de hertogdommen. Charles Le Temeraire uit Charolles was een van de bekendste. Charolles staat mede daardoor model voor een Bourgondisch stadje.

 

Een bezoek aan het Gallische dorpje Bibracte is een ware belevenis, ook met kinderen. Bibracte op de Mont Beuvray is een archeologisch zeer interessante plek, de opgraving van een Gallische vestingstad. Daarna kunt u Autun bezoeken. De tijden van de Romeinen kun je hier gewoon herbeleven, zeker in de zomer wanneer er regelmatig muziek, voorstellingen en andere festiviteiten zijn, die natuurlijk een link hebben naar het Romeinse verleden. Het dorpje Brancion is ook zo'n belevenis uit de vervlogen tijden.

 

Met Cluny, de bedevaartstad Paray-le-Monial, het Boeddhistische centrum Kangyu-Ling in Boulaye en de oecumenische gemeenschap in Taizé is de Bourgogne een waar spiritueel centrum.

 

 

Met de kinderen in Zuid-Bourgogne, Saône en Loire

Er is speciaal een boekje uitgegeven om de mogelijkheden voor de kinderen onder de aandacht te brengen. Een selectie hieruit volgt hieronder. Naast deze mogelijkheden zijn er voldoende activiteiten te ontplooien met kinderen. In een straal van 10 kilometer vindt u bijvoorbeeld al 3 zwembaden, o.a. op de camping van Dompierre.

Château Rigolos. Op de kastelen in de omgeving (en dat zijn er erg veel) worden speciale activiteiten voor kinderen gehouden. Wilt u uw kind eens zien in een echt harnas? Dat kan. En eindelijk kunnen ze eens echt met zwaarden leren vechten.

Petits maîtres. Uw kind kan bijvoorbeeld potten gaan bakken bij de Poterie de la Margotte.

 

Musées Marrants. Wanneer u uw kinderen meeneemt naar een museum dan is er vrijwel altijd ook iets te beleven voor de kinderen. Bij Bibracte, een Gallisch dorp en archeologisch zeer interessante plek, wordt zelfs een Nederlands programma aangeboden. In Musée des Ursulines in Mâcon kunnen kinderen op een zeer leuke manier de geschiedenis van de streek ontdekken.

Aventures Nature. Klimmen, springen, balanceren. Alles kan in Acro'bath in Bergesserin op 20 minuten van Cloudeau. De natuur ontdekken in Diverti'Parc in Toulon-sur-Arroux. Ook hier wordt Nederlands gesproken. En tenslotte heerlijk spelen of pony rijden in Parc touristique des Combes in Creusot of Le Croux. Vlak bij La Clayette (Varennes sous Dun) is ook een schapenboerderij die u met de kinderen kunt bezoeken (Moutonthèque et Musée de la Filature; F ilature Plassard).

Acrogivry en Le Pal zijn erg leuke attractieparken, maar ze liggen wel een eindje rijden van Cloudeau.

On Explore. In La Clayette kunnen de kinderen helpen een prinses te bevrijden. In Matour zijn speciaal wandelingen uitgezet voor kinderen. Meerijden op de huifkar, een boottripje? Alles kan.

4 roues comme les grands. De volwassenen kunnen gaan karten of met een Jeep door de natuur rijden. De kinderen worden dan ook niet vergeten.

 In de tweede helft van juli is er het speciale 'Festival des mômes en pays Charollais'. Het is een gratis festival waar de kinderen werkelijk alles kunnen doen.

Natuurlijk zijn er ook nog dierentuinen zoals TouroParc in Romanèche-Thorins en het vogelpark in Villars-les-Dombes.

 

Tot slot zijn er minstens drie restaurants in de omgeving van Cloudeau, speciaal ingericht op kinderen.

Wijn in Zuid-Bourgogne

Mâconnais en Côte Chalonnaise

De witte wijnen van Rully, Mercurey, Viré, Prissé en Pouilly Fuissé zijn natuurlijk wereldberoemd. U kunt in de buurt van Mâcon erg veel proefadressen vinden. U zult dan ook ontdekken dat er perfecte Crémant (lekkerder dan Champagne?), aligoté, rosé en rode wijnen in deze streek te vinden zijn. Een van de plekjes die u beslist niet mag missen is La Roche Vineuse. In het château de la Greffière is een heel leuk museum ingericht. De kaart hieronder geeft een mooi overzicht (even op klikken!).

  

Voor volledige informatie verwijzen wij naar ' vins de Bourgogne' of de samenvatting. En natuurlijk helpen wij u ook graag verder.

 

Beaujolais

Cloudeau ligt in het zuiden van de Bourgogne tegen de Beaujolaisstreek (departement Rhône) aan. Op zo'n 20 kilometer van Cloudeau vindt u de Brouilly. Het is de grootste cru (1200 ha.). Het gebied omvat 5 dorpen (Odenas, St-Lager, Cercié, Charentay, St-Etienne-La-Varenne en Quincié) gelegen rondom de “Mont de Brouilly”. De wijn bevat veel  fruit en aroma’s van rood fruit.

Daarnaast kunt u genieten van bijvoorbeeld de Morgon, Fleurie, Chiroubles, een paar bekende namen van de 10 crus van de Beaujolais.

Goede adressen en wat tips

In de omgeving van Cloudeau (binnen een straal van 1 uur rijden) kunt u de veel mogelijkheden vinden. Natuurlijk helpen wij u graag.

  'Le hameau du vin' is een soort van park bij Romanèche Thorins waar ook een treintje doorheen gaat. In dit park kunt u alles zien, proeven, ruiken, leren over de wijnbouw en wijnen.

 Natuurlijk zijn er allerlei wijnroutes die u kunt volgen. Het beste kunt u vlak bij Cloudeau blijven en de Mâconnais en Beaujolais ontdekken (zie hieronder). Maar wilt u toch wat verder van huis dan kunt u een tochtje naar de Beaune- of Beaujolaisstreek maken en dat is zeker de moeite waard. De 'Route des grands vins' leidt u door de mooiste wijngaarden en langs diverse mooie wijnhuizen.

 

Vanuit Cloudeau kunt u een schitterende tocht maken naar Monsols en Beaujeu. U bevindt zich dan midden in het gebied van de grand cru's. 

 Voor volledige informatie verwijzen wij naar ' vins du Rhône'

 

En dan bent u thuis gekomen en zoekt u een goede wijnleverancier die de wijnen uit onze streek kan leveren. Welnu, volgt u de link  naar Wijnmaat.nl maar eens.